Lucy – 2014
Για την Scarlett Johansson η δεκαετία των ’10s ήταν ακόμα καλύτερη από την προηγούμενη. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η συμμετοχή της σε δύο πολύ καλές ταινίες, την Ιστορία Γάμου και το Τζότζο, για τις οποίες πήρε και ισάριθμες υποψηφιότητες για Όσκαρ, τις πρώτες της.
Πριν από αυτό, εμπορικά οι ταινίες των Avengers χτύπησαν κόκκινο. Κάπου εκεί στα μέσα της δεκαετίας έκανε και τρεις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, το Under the Skin, το Lucy και το Ghost in the Shell.
Ήξερα ότι η μια από αυτές είναι αξιόλογη, αλλά ποτέ δεν μπόρεσα να ξεχωρίσω την μία από την άλλη. Λίγο η παρόμοια αισθητική στα poster τους, λίγο που γενικά ο κόσμος δεν ασχολήθηκε και πολύ, το Lucy τελικά αποδείχθηκε ότι δεν ήταν η σωστή επιλογή.
Η Ταινία
Νεαρά αφελής (Scarlett Johansson) παγιδεύεται από το ρεμάλι-λαμόγιο γκόμενο της να παραδώσει μια βαλίτσα με ‘χαρτιά’, πριν τελικά καταλήξει να μεταφέρει ναρκωτικά στην Ευρώπη. Εκεί θα συναντήσει γηραιό σοφό επιστήμονα (Morgan Freeman), που μελετά τις δυνατότητες του ανθρώπινου μυαλού.
Το Lucy έκανε τρομακτική εισπρακτική επιτυχία, αφού έβγαλε κέρδη τρεις φορές πάνω από αυτά που στοίχισε σαν παραγωγή. Η ταινία όμως ήταν κακή. Ο μόνος λόγος που μπορώ να σκεφτώ για κάτι τόσο ανεξήγητο, είναι ότι ο κόσμος ίσως περίμενε το next big thing του σκηνοθέτη Luc Besson, μετά τον ντόρο που προκάλεσε με το Πέμπτο Στοιχείο, έστω και 17 χρόνια πριν.
Εξάλλου μέσα σε αυτά τα 17 χρόνια ο Besson δεν έκανε τίποτα σκηνοθετικά. Ότι έκανε και αξίζει αναφοράς είναι πριν από το Πέμπτο Στοιχείο, όταν ήρθε από τα μέρη μας για το Απέραντο Γαλάζιο και λίγα χρόνια μετά όταν γύρισε το κλασικό πλέον Λεόν.
Το σενάριο, που έγραψε ο ίδιος, ήταν επίσης κακό. Φάνηκε ασύνδετο, η Johansson έπρεπε ντε και καλά να γίνει super hero, και η ιστορία με τον καθηγητή που υποδύεται ο Freeman ήταν εντελώς αχρείαστη.
Στην μετριότητα δυστυχώς παρασύρθηκαν και οι πρωταγωνιστές. Κανένα απολύτως ενδιαφέρον για τις ερμηνείες, τόσο της Johansson (Δικός Της, The Prestige), όσο και του Freeman (Million Dollar Baby, Εκδίκηση με Στυλ). Αντίθετα, συμπαθητικός ήταν ο κακός Choi Min-sik (Oldboy), ενώ ένα πέρασμα έκανε και ο θείος Euron Greyjoy του Game of Thrones, Pilou Asbaek.
Να τη δω;
Όχι, δεν έχει τίποτα να σου προσφέρει. Υπάρχουν πολύ καλύτερες action movies εκεί έξω. Για την ιστορία, η καλύτερη από τις τρεις ταινίες που αναφέρθηκαν στον πρόλογο, είναι το Under the Skin.