Η Νεκρή Νύφη (Corpse Bride) – 2005

Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε αναφερθεί στην ευκαιρία που έχει κάποιος να δει παλαιότερα διαμαντάκια του κινηματογράφου, αφού αυτήν την περίοδο δεν θα βρει πολλές αξιόλογες νέες ταινίες στις αίθουσες. Ποιος όμως μπορεί να μην υποκύψει στο παγκόσμιο φαινόμενο που λέγεται Netflix, με την σωρεία καλών και μη επιλογών σε τηλεοπτικές σειρές, μερικές εκ των οποίων δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από χολυγουντιανές παραγωγές?

Το έχουμε ξαναπεί, η εμπειρία της κινηματογραφικής αίθουσας δεν αντικαθίσταται, και σε όποιον αρέσει ο κινηματογράφος δεν θα περιμένει να βγει η ταινία στο Netflix για να την δει εκεί. Μπορείς όμως να συνδυάσεις το τερπνόν μετά του ωφελίμου? Η απάντηση είναι ναι, αφού τόσο το Netflix όσο και οι υπόλοιπες πλατφόρμες που θα ακολουθήσουν στο μέλλον, σου δίνουν την δυνατότητα να δεις τέτοια διαμαντάκια, όπως η Νεκρή Νύφη του Tim Burton.

Η Ταινία

Ατζαμής και ντροπαλός γόνος νεόπλουτης οικογένειας (Johnny Depp) αναγκάζεται να παντρευτεί με προξενιό νεαρά που δεν έχει ξαναματαδεί (Emily Watson) – τι σόι προξενιό θα ήταν εξάλλου? Τα πράγματα όμως παίρνουν απρόσμενη τροπή όταν του φορτώνεται ως σύζυγος δεύτερη νεαρά που κυκλοφορεί με νυφικό και έχει έρθει από τον κάτω κόσμο (Helena Bonham Carter).

Όχι, δεν θα δεις αυτούς τους ηθοποιούς στους αντίστοιχους ρόλους, θα ακούσεις όμως τις φωνές τους, σε ένα από τα πιο εμβληματικά animation που έχουν γυριστεί. Τόσο, που είναι μάλλον περιττό να αναφέρεται ενίοτε και το όνομα του σκηνοθέτη στον τίτλο της ταινίας, κάτι που για κάποιον ανεξήγητο λόγο συμβαίνει και με το The Nightmare Before Christmas. Εξάλλου δεν θέλει και πολύ να καταλάβεις ότι η Νεκρή Νύφη είναι σήμα κατατεθέν του Tim Burton, αφενός λόγω του φανταστικού στοιχείου με στοιχεία μαύρης κωμωδίας, αφετέρου επειδή πρωταγωνιστεί ο Johnny Depp.

Ο Burton είναι ένας σκηνοθέτης που έχεις δει πολύ, και αυτό το έχει κερδίσει επάξια. Όσο και να λες ότι δεν σου αρέσει επειδή ‘σιγά-τώρα-τις-ταινίες-που-φτιάχνει’, πάντα θα επιστρέφει με κάποια ταινία, συνήθως φαντασίας, στης οποίας το κοινό θα ανήκεις. Είτε αυτές είναι επιστημονικής φαντασίας, όπως ο Πλανήτης των Πιθήκων, το πλέον cult Mars Attacks!, ακόμα ακόμα και τα δύο πρώτα Batman, τα παλιά τα ορθόδοξα, είτε είναι έτσι πιο παραμυθένιες, όπως τα κλασικά Ψαλιδοχέρης και Σκαθαροζούμης (ταινίες που τις έχεις και ως ταίρι στο μυαλό σου) ή το καταπληκτικό Big Fish. Ακόμα και οι ελάχιστες εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα, όπως το Ed Wood, είναι το ίδιο φωτεινές.

Η Νεκρή Νύφη είναι ευχάριστα σκοτεινή, αφού το ομολογουμένως βαρύ θέμα περνάει στα ψιλά γράμματα, μπροστά στους καταπληκτικούς χαρακτήρες που έχει χτίσει ο Burton, τόσο τους πάνω όσο και τους κάτω. Συν τις άλλοις και η μουσική επένδυση ταιριάζει εξαιρετικά στην ατμόσφαιρα που δημιουργεί. Και βέβαια, κάθε σύγκριση με το Coco της Pixar που θα ακολουθούσε μερικά χρόνια αργότερα είναι εκτός πραγματικότητας. Έχουν μεν το ίδιο υπόβαθρο, πρόκειται όμως για τελείως διαφορετικές σε σύλληψη ταινίες, αφού η μία είναι μαύρη κωμωδία και η άλλη είναι η γιορτή των χρωμάτων.

Δικαίως λοιπόν η Νεκρή Νύφη κέρδισε υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερου Animation. Το ίδιο δίκαια όμως έχασε το βραβείο από το ασύλληπτο Γουάλας και Γκρόμιτ, στο οποίο μάλιστα χρησιμοποιήθηκε η ίδια τεχνική του stop motion. Μπορεί τις δύο ταινίες να τις χώρισε το αγαλματάκι, τις ένωσε όμως η Helena Bonham Carter, η οποία έδωσε την φωνή της σε χαρακτήρες και των δύο ταινιών.

Και η οποία Carter έπαιξε μεν σε όλες τις ταινίες του Tim Burton όσα χρόνια ήταν ζευγάρι, είχε όμως αξιοσημείωτες εμφανίσεις και σε άλλες ταινίες, όπως το Fight Club, ο Λόγος του Βασιλιά και μερικά Harry Potter. Μέχρι και σε επεισόδιο του Κωνσταντίνου και Ελένης μνημονεύτηκε.

Ο Johnny Depp από την άλλη είναι ένα κεφάλαιο μόνος του. Και όχι μόνο για την συνεχή παρουσία του τον τελευταίο καιρό στις ειδήσεις του Hollywood, για το τι παραβάσεις και καταχρήσεις έκανε. Η αλήθεια είναι ότι στο μεγαλύτερο μέρος της φιλμογραφίας του ως τώρα έχει κυρίως αδιάφορους ρόλους, και εσύ θα τον θυμάσαι για τους πιο καρτουνίστικους που είχε. Εξάλλου ως Jack Sparrow στους Πειρατές της Καραιβικής έγινε γνωστός ακόμα και στις πέτρες. Όμως στην αρχή της καριέρας του είχε πολύ αξιόλογες εμφανίσεις σε ταινίες, όπως στο Ed Wood, στο Donnie Brasco ή στο Arizona Dream. Και είχε και ένα πέρασμα από το Platoon.

Από τους υπόλοιπους ηθοποιούς που ξεχωρίζουν στο καστ της Νεκρής Νύφης, είναι βέβαια και η Emily Watson, που πάει φουλ για να σαρώσει τηλεοπτικά βραβεία λόγω της ερμηνείας της στην σειρά-φαινόμενο Τσέρνομπιλ. Σε δευτερεύοντες όμως χαρακτήρες, έχουν δώσει την φωνή τους και κάποια πολύ ηχηρά ονόματα του αγγλικού κινηματογράφου και θεάτρου.

Η dream team λοιπόν περιλαμβάνει τον Albert Finney, που έγινε γνωστός ως Ηρακλής Πουαρό στο Φόνος στο Όριεντ Εξπρές του 1974, τον Michael Gough, που τον ξέρεις ως τον υπηρέτη του Μπρους Γουέιν στα Batman των 90s, αλλά πριν από ευτό είχε πολύ πλούσιο βιογραφικό, και βέβαια τον Christopher Lee, που έγινε ο γνωστότερος Δράκουλας της ιστορίας, αλλά είχαμε εμείς οι νεότεροι την ευκαιρία να τον δούμε σε ταινίες όπως το Hugo και ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών.

Να τη δω;

Μην σε τρομάζει ο τίτλος. Η Νεκρή Νύφη είναι πολύ καλή επιλογή. Σίγουρα έχεις δει ταινίες με ωραιότερους τίτλους και πιο λυπηρό περιεχόμενο.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *