Εξομολογήσεις ενός Επικίνδυνου Μυαλού (Confessions of a Dangerous Mind) – 2002

Υπήρχε μια εποχή που τα περιοδικά και οι εφημερίδες, κυρίως οι κυριακάτικες, έδιναν αβέρτα DVDs. Ταινίες ξένες, ταινίες ελληνικές, ντοκιμαντέρ του History Channel, ντοκιμαντέρ του National Geographic. Είτε σε όμορφες προσεγμένες πλαστικές θήκες που έβρισκες και στα βίντεο κλαμπ, είτε στις πιο απλές χάρτινες με το άνοιγμα στο πλάι.

Ήταν τότε που μπορούσες να υπερηφανευτείς για την ταινιοθήκη που έφτιαχνες, και ας ήξερες ότι τα περισσότερα από αυτά τα DVD δεν θα τα έβλεπες ποτέ. Πριν καν φανταστείς μάλιστα ότι θα έφτανε μια εποχή που δεν θα τα έβλεπες επειδή αφενός δεν θα διέθετες και δεν θα χρειαζόσουν DVD player, αφετέρου λόγω της πληθώρας άλλων επιλογών για την παρακολούθηση μιας ταινίας.

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν και οι Εξομολογήσεις ενός Επικίνδυνου Μυαλού. Διαθέσιμο στο Netflix, αλλά φυλαγμένο και για χρόνια σε ένα ντουλάπι μέσα στην χάρτινη θήκη του. Όσο ρομαντικοί και νοσταλγικοί και να είμαστε, η ευκολία μιας online streaming πλατφόρμας και οι αυξημένες απαιτήσεις θέασης στην εποχής μας, μας απαλλάσσουν από οποιοδήποτε δίλημμα.

Η Ταινία

Αποτυχημένος πλην φιλόδοξος νέος (Sam Rockwell) τρυπώνει σε τηλεοπτικό στούντιο και καταφέρνει να γίνει ένας από τους πιο διάσημους παραγωγούς. Παράλληλα στον ελεύθερο του χρόνο πραγματοποιεί εκτελέσεις κατόπιν υποδείξεων του αφεντικου του στην CIA (George Clooney).

Οι Εξομολογήσεις ενός Επικίνδυνου Μυαλού είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση ταινίας. Διότι δεν είναι ακριβώς βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα. Είναι βασισμένη σε αυτοβιογραφία, που εξ’ ορισμού υποδεικνύει ύπαρξη πραγματικών γεγονότων. Στην αυτοβιογραφία του όμως ο Chuck Barris, που ήταν όντως τηλεοπτικός παραγωγός, ισχυρίζεται ότι ήταν και δολοφόνος της CIA, χωρίς αυτό να έχει διασταυρωθεί κάπως.

Με λίγα λόγια είχε δουλίτσα ο George Clooney, στην πρώτη του σκηνοθετική δουλειά, αφού έπρεπε να αποδώσει το περιεχόμενο της ταινίας σύμφωνα με αυτό που είχε ο Chuck Barris στο μυαλό του. Και τα κατάφερε περίφημα, με την αμέριστη βοήθεια του ίδιου του Barris, που τότε ζούσε ακόμα.

Η επιρροή των αδελφών Κοέν είναι αρκετά εμφανής. Στις Εξομολογήσεις ενός Επικίνδυνου Μυαλού βλέπουμε σκηνές που θα μπορούσαν να υπάρχουν εύκολα σε ταινίες εκείνης της περιόδου των Κοέν, όπως το Fargo, ο Μεγάλος Λεμπόφσκι, αλλά και το Ω Αδελφέ, Που Είσαι; στο οποίο ο Clooney είχε πρωταγωνιστήσει δύο χρόνια πριν.

Εκτός από σκηνοθέτης, ο George Clooney (Ραντεβού στον Αέρα, Gravity) υπήρξε και συμπρωταγωνιστής, χωρίς ωστόσο να δείξει κάτι το ιδιαίτερο. Αντίθετα, ειδική μνεία αξίζει ο πρωταγωνιστής Sam Rockwell (Τζότζο, Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι), που όσο ανακαλύπτω ταινίες του, τόσο περισσότερο διαπιστώνω πόσο τεράστιος ηθοποιός είναι.

Ουσιαστικά είναι αυτός που κρατάει την ταινία με την ερμηνεία του, και είναι απορίας άξιο που δεν πήρε καμία υποψηφιότητα για έστω ένα μεγάλο βραβείο (Όσκαρ, Χρυσή Σφαίρα, BAFTA). Κέρδισε βέβαια την Αργυρή Άρκτο στο διεθνές φεστιβάλ του Βερολίνου. αλλά το γεγονός ότι η ταινία πήγε μέτρια εισπρακτικά, ίσως επηρέασε και το προμοτάρισμα της.

Στις Εξομολογήσεις ενός Επικίνδυνου Μυαλού συμπρωταγωνστικό ρόλο έχει και η Drew Barrymore (ΕΤ ο Εξωγήινος, Συγκάτοικοι με το Ζόρι), χωρίς και αυτή να ξεχωρίζει. Μικρό ή μεγάλο πέρασμα κάνει και το συνάφι του Clooney από την Συμμορία των 11.

Έτσι βλέπουμε τόσο την Julia Roberts (Pretty Woman, Μια Βραδιά στο Νότινγκ Χιλ) σε τριτοτέταρτο ρόλο, όσο και τους Brad Pitt (Το Μεγάλο Σορτάρισμα) και Matt Damon (Ο Ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ, Η Διάσωση) σαν guests. Τέλος, ένα μικρό ρόλο έχει και ο Rutger Hauer, που στο Blade Runner μας είχε χαρίσει έναν από τους πιο συγκλονιστικούς μονολόγους στην ιστορία του κινηματογράφου. Α, κάπου εκεί θα δεις και την Γέφυρα των Κατασκόπων.

Να τη δω;

Παρόλο που ο κύριος Barris έγραφε τελικά μούφες, αφού παραδέχτηκε ότι επινόησε την ιστορία με την CIA, αξίζει να δεις τις Εξομολογήσεις ενός Επικίνδυνου Μυαλού και με το παραπάνω. Πως αλλιώς θα καταλάβεις άλλωστε τι σχέση έχουν τελικά η Βάσια Τριφύλλη με τον George Clooney και η Αννίτα Πάνια με τον Sam Rockwell?

Ίσως σας ενδιαφέρουν…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *