Τζότζο (Jojo Rabbit) – 2019

Ο Roman Griffin Davis, που πρωταγωνιστεί στο Τζότζο, στις 5 Μαρτίου θα γίνει 13 ετών. Αν έπαιρνε την υποψηφιότητα για Όσκαρ Α Αντρικού Ρόλου θα ήταν ο νεότερος υποψήφιος του σύγχρονου κινηματογράφου, δηλαδή των τελευταίων 30 ετών, σε αυτήν την κατηγορία. Ο αμέσως επόμενος θα ήταν ο Timothée Chalamet, που πήρε την υποψηφιότητα στα 22 του για το Call Me by Your Name του 2017.

Στην κατηγορία του Β Αντρικού Ρόλου τα πρωτεία του νεότερου υποψηφίου κρατάει ο 12 χρονών παρά κάτι Haley Joel Osment της Έκτης Αίσθησης (πάντα τα τελευταία 30 χρόνια). Στα κοριτσάκια υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα την 9χρονη τότε Quvenzhané Wallis από τα Μυθικά Πλάσματα του Νότου, που πήρε υποψηφιότητα για Α Γυναικείο Ρόλο και τις 11χρονες Abigail Breslin και Anna Paquin που πήραν υποψηφιότητα Β Γυναικείου Ρόλου για τα Little Miss Sunshine και Μαθήματα Πιάνου αντίστοιχα.

Η Anna Paquin, που την είδαμε πρόσφατα στον Ιρλανδό, το πήρε κιόλας το 1994, και έγινε μόλις το τρίτο παιδί που παίρνει ποτέ Όσκαρ. Έκτοτε κανένα δεν τα έχει καταφέρει. Το τελευταίο παιδί που προτάθηκε μάλιστα για Όσκαρ ήταν η Quvenzhané Wallis (Μυθικά Πλάσματα του Νότου) το 2013, αφού ούτε τώρα ο Griffin Davis ούτε ο Jacob Tremblay του Δωματίου το 2015 τα κατάφεραν. Ο Roman Griffin Davis του Τζότζο θα το έπαιρνε από τον Joaquin Phoenix του Joker? Σίγουρα όχι. Άξιζε την υποψηφιότητα? Πιθανώς ναι.

Η ταινία

Ενθουσιώδης νεανίας της ναζιστικής νεολαίας (Roman Griffin Davis) βρίσκεται σε αδιέξοδο όταν ανακαλύπτει πως η μητέρα του (Scarlett Johansson) κρύβει εβραιοπούλα (Thomasin McKenzie) μέσα στο σπίτι τους.

Η αλήθεια είναι ότι μόλις βλέπεις στην πρώτη σκηνή την καρικατούρα βερσιόν του Αδόλφου ενσαρκωμένη από τον Taika Waititi, που σκηνοθετεί κιόλας, σαστίζεις. Νοιώθεις αμήχανα και δεν ξέρεις τι να περιμένεις για την συνέχεια. Κάτι που είναι απόλυτα φυσιολογικό, αφού μάλλον δεν θα έχεις δει άλλη φορά πως φαντάζεται ένας δεκάχρονος τον φανταστικό του φίλο με μορφή Χίτλερ. Μετά όμως το συνηθίζεις.

Και όταν το συνηθίζεις, τα συναισθήματα που σου αφήνει η ταινία είναι τόσα πολλά, και διαπιστώνεις πόσο όμορφη ταινία είναι το Τζότζο. Από την μία είναι ο πόλεμος, άρα είναι σοβαρά τα πράγματα. Από την άλλη βλέπεις τον σαχλαμάρα τον Αδόλφο, και το ελαφραίνει κάπως. Από την μία νοιώθεις άσχημα γιατί βλέπεις την πλύση εγκεφάλου που έκαναν στα παιδιά, από την άλλη ακόμα και αυτό παρουσιάζεται με κωμικό τρόπο.

Ουσιαστικά το Τζότζο είναι μια κωμωδία που εστιάζει στην παιδική αθωότητα και στην ανάγκη ένα 10χρονο παιδί να νιώσει παιδί. Ο γίγαντας ο Γιόρκι, ο καλύτερος φίλος του Τζότζο, το αποδεικνύει περίτρανα προς το τέλος της ταινίας. Όσο περήφανος είναι που έγινε άντρας, τόσο παιδί παραμένει αναζητώντας λίγη στοργή.

Αν εξαιρέσεις την εμμονή του Waititi να δείχνει παπούτσια, ιδιαίτερη σκηνοθετική ματιά δεν έχει. Το Τζότζο έχει ολίγον από Μπενίνι, όσο αφορά το storytelling, έχει και ολίγον από Wes Anderson όσο αφορά τα πλάνα και τον σουρεαλισμό. Έχει όμως ένα θαυμάσιο σενάριο, που δικαίως βρίσκεται ανάμεσα στα υποψήφια για Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου.

Εκτός αυτού, έχει και πολύ καλές ερμηνείες. Αν και η υποψηφιότητα της Johansson (Ιστορία Γάμου, Δικός Της, The Prestige) είναι κάπως υπερτιμημένη, ο πιτσιρικάς ο Griffin Davis στο κινηματογραφικό του ντεμπούτο δίνει ρέστα. Τα παιδιά βέβαια ως γνωστό κλέβουν την παράσταση, εδώ όμως αυτό δεν είναι υπερβολή. Βλέπε για παράδειγμα και τον Archie Yates που κάνει τον φίλο του Τζότζο, τον Γιόρκι. Φανταστικό δίδυμο, τρομεροί διάλογοι μεταξύ τους!

Και αν υπάρχει και ένας ενήλικος που ξεχωρίζει, αυτός είναι ο Sam Rockwell (Οι Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι). Πραγματικά τα τελευταία χρόνια έχει τρομακτικά ανοδική πορεία, και μετά από τους ρόλους του στο Vice και στην σειρά Fosse/Verdon, η παρουσία του στο Τζότζο είναι απολαυστική. Στο συνολικά σατιρικό πνέυμα της ταινίας συμβάλλει με τον τρόπο της και η Rebel Wilson (Bridesmaids).

Να τη δω;

Ναι, είναι πολύ καλή επιλογή, απρόσμενα καλή μάλιστα, και καθόλου κουραστική. Δεν πάει με μεγάλες αξιώσεις στα Όσκαρ, αλλά είναι από τις 3-4 ταινίες που αξίζει να δεις φέτος.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *