Spotlight: Όλα στο Φως (Spotlight) – 2015

spotlight-posterΤα φετινά Όσκαρ αποτελούν πλέον ιστορία. Ολοκληρώθηκαν μάλιστα με το εξής παράδοξο: η ταινία που πήρε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, το Spotlight: Όλα στο Φως, έφυγε με δύο μόλις βραβεία σε έξι συνολικά υποψηφιότητες! Ποτέ άλλοτε δεν έχει συμβεί αυτό τουλάχιστον τα τελευταία 40 χρόνια, και η μόνη ταινία που πλησίασε τέτοιες επιδόσεις είναι το Crash το 2006 που είχε πάρει τρία Όσκαρ σε επίσης έξι υποψηφιότητες. Έκπληξη τότε, έκπληξη και τώρα, καθώς πολλοί έκοβαν το κεφάλι τους ότι φέτος θα το έπαιρνε η Επιστροφή. Αν και η Επιστροφή τηρούσε τις προδιαγραφές να υπάρξει και πάλι μια ταινία που θα σαρώσει τα πάντα (τελευταία φορά συνέβη στην τελετή του 2009 με το Slumdog Millionaire να παίρνει 8 στα 10 βραβεία), η πίτα μοιράστηκε και φέτος, όπως συμβαίνει τα τελευταία 3-4 χρόνια.

Η Ταινία

Παρά τα εμπόδια που συναντά, μια ομάδα δημοσιογράφων (Michael Keaton, Mark Ruffalo, Rachel McAdams, Brian d’Arcy James) με την επωνυμία Spotlight αναλαμβάνει να φέρει στο φως υποθέσεις κακοποίησης παιδιών από ιερείς της Καθολικής Εκκλησίας.

Μπορεί λοιπόν η Επιστροφή να είχε συνολικά περισσότερα στοιχεία που έδειχναν ότι είναι φαβορί για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και ναι, να το άξιζε περισσότερο – στοιχεία που δεν είχε σε τέτοιο βαθμό ή καθόλου το Spotlight όπως Φωτογραφία, Σκηνοθεσία, Καλλιτεχνική Διεύθυνση και άλλα – όμως δεν μπορώ να πω ότι με χάλασε και τόσο που το πήρε το Spotlight. Ο σκηνοθέτης κατάφερε να δώσει βάθος στο πολύ μεστό σενάριο, το οποίο δίκαια κέρδισε και το Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου, χωρίς να κάνει την ταινία μονότονη. Παρόλο που δεν προσφέρεται για γρήγορους ρυθμούς, κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή, αποκαλύπτοντας και ένα νέο στοιχείο ακριβώς την στιγμή που πρέπει. Σε αυτό βοηθούν και οι ερμηνείες των ηθοποιών, που ενώ δεν είναι κάτι το εξωπραγματικό, έχουν πολύ καλή χημεία μεταξύ τους. Κάτι που ίσως προκύπτει και από το ότι δεν υπάρχουν πρώτοι και δεύτεροι ρόλοι μεταξύ των πρωταγωνιστών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Mark Ruffalo (Foxcatcher, Avengers) ήταν υποψήφιος για Όσκαρ ΄Β Αντρικού ρόλου και η Rachel McAdams (True Detective, Midnight in Paris) για αυτό του ΄Β Γυναικείου ρόλου, χωρίς όμως να τα διεκδικούσαν με σοβαρές πιθανότητες (ειδικά η McAdams). Οι άλλες δυο υποψηφιότητες ήταν αυτές για Σκηνοθεσία και Μοντάζ. Σε μικρότερους ρόλους βλέπουμε τον Billy Crudup (δικηγόρος και γνωστός του επικεφαλής της ομάδας Michael Keaton), που είχε κάνει ντεμπούτο στο Sleepers ως Tommy, και τον Stanley Tucci (ο Αρμένιος δικηγόρος), που τον είδαμε τελευταία στα Hunger Games και το πρώτο Captain America.

Να τη δω;

Βραβεύτηκε ως η καλύτερη ταινία για το 2015, και αυτός είναι ένας καλός λόγος να τη δεις. Ανεξάρτητα από το αν το άξιζε ή όχι, είναι μια πολύ καλή επιλογή, που αξίζει την προσοχή σου.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *