Η Άφιξη (Arrival) – 2016

Back to back λοιπόν στο Filmbox με την Amy Adams. Αφού ακούστηκε τόσο πολύ το όνομα της για τα φετινά Όσκαρ, είπαμε να της κάνουμε και εδώ ένα άτυπο μίνι αφιέρωμα. Μετά τα Νυκτόβια Πλάσματα, ήρθε και η σειρά για την Άφιξη, η οποία όμως προηγήθηκε χρονικά στις κινηματογραφικές αίθουσες. Και σαν ταινία, της δόθηκε βέβαια και περισσότερη βαρύτητα τότε που είχε βγει, προμηνύοντας έτσι και την θέση που θα είχε στις υποψηφιότητες των Όσκαρ. Μπήκε λοιπόν στην κούρσα με 8 υποψηφιότητες, χωρίς ωστόσο να συμπεριλαμβάνεται αυτή που ακούστηκε περισσότερο και θεωρούταν και σιγουράκι, για Ά Γυναικείου Ρόλου στην Adams.

Η Ταινία

Διάσημη γλωσσολόγος (Amy Adams) καλείται από τον Αμερικανικό στρατό δια του εκπροσώπου του (Forest Whitaker) να επικοινωνήσει με εξωγήινα πλάσματα που έχουν φτάσει στην Γη. Μαζί της συμμετέχει σε αυτήν την προσπάθεια επίσης διάσημος θεωρητικός φυσικός (Jeremy Renner).

Πολλοί μίλησαν για αδικία εις βάρος της Adams για το γεγονός ότι δεν προτάθηκε για Όσκαρ για την ερμηνεία της στην Άφιξη. Πόσο μάλλον όταν έχει ήδη προταθεί για την αντίστοιχη Χρυσή Σφαίρα και το αντίστοιχο βραβείο στα BAFTA. Πριν δω την ταινία, ομολογώ ότι είχα πειστεί ότι ίσως και αυτό να ήταν αλήθεια. Στην πραγματικότητα όμως η ερμηνεία της Adams δεν ήταν και τόσο καθηλωτική. Ίσως και να φταίει η μόνιμη ψυχρότητα που υπάρχει στο βλέμμα της, εμένα πάντως δεν με κέρδισε, καθώς θεωρώ ότι δεν έδωσε αυτό το κάτι παραπάνω, ώστε να διεκδικήσει και Όσκαρ. Αν εξαιρέσουμε και τον Renner (ξανασυναντήθηκε με την Adams μετά τον Οδηγό Διαπλοκής) που πέρασε και δεν ακούμπησε, η ταινία είναι καταπληκτική.

Ο Denis Villeneuve, μετά το ατυχές διάλλειμα με το Sicario, επανέρχεται με μια υποδειγματική σκηνοθεσία, που μοιάζει σε κάποια σημεία και με την σκηνοθεσία του Tom Ford στα Νυκτόβια Πλάσματα, και που μας κάνει να ανυπομονούμε και για το επερχόμενο Blade Runner 2049. Το ατού στην Άφιξη όμως είναι το σενάριο, το οποίο ξεφεύγει από τις κλασικές ταινίες με εξωγήινους. Η ταινία διαθέτει πολύ έξυπνη πλοκή, κάτι που ίσως δεν σε προϊδεάζει το κεντρικό storyline της ταινίας, καθώς πρέπει να φτάσεις στο τέλος για να καταλάβεις τι πραγματικά συμβαίνει. Δεδομένου ότι οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας δεν τα πάνε τελευταία και πολύ καλά στα Όσκαρ – αρκεί να δει κανείς τι συνέβη με το Interstellar το 2014 που πήρε μόλις ένα βραβείο και την Διάσωση το 2015 που (δικαίως) δεν πήρε τίποτα, θα είναι ευτύχημα αν η Άφιξη καταφέρει και κλέψει κάποιο βραβείο από το La La Land, που αναμένεται να τα σαρώσει όλα.

Να τη δω;

Ναι, είναι θαυμάσια επιλογή. Δεν θα δεις μάχες όπως στην Ημέρα Ανεξαρτησίας, σε καθηλώνει όμως με έναν ξεχωριστό τρόπο μέχρι το τελευταίο λεπτό. Είναι ίσως μέσα στο τοπ 5 της χρονιάς.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *