Η Μέρα της Μαρμότας (Groundhog Day) – 1993

Στις 2 Φεβρουαρίου ήταν η Μέρα της Μαρμότας. Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, μια μαρμότα, ένα είδος υπερτροφικού σκίουρου, βγαίνει από την φωλιά της, και αν δει την σκιά της μπαίνει πάλι μέσα και αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε άλλες έξι εβδομάδες χειμώνα. Αν δεν την δει, σύντομα έρχεται η άνοιξη. Μην αναρωτιέσαι. Γιατί έτσι.

Με αυτό το γεγονός καταπιάνεται και η ομώνυμη ταινία. Στις 2 Φεβρουαρίου γύρω στις 12 παρά το βράδυ επιχείρησα να δω ξανά μετά από καιρό την ταινία, διαπίστωσα όμως ότι οι υπότιτλοι που είχα δεν ήταν συγχρονισμένοι. Ευτυχώς βρήκα άλλους υπότιτλους, τους οποίους δοκίμασα στα πρώτα λεπτά της ταινίας τα οποία είχα ήδη δει, αλλά και πάλι δεν ήταν συγχρονισμένοι.

Αυτό έγινε ξανά και ξανά και ξανά. Η 3η Φεβρουαρίου, με το που άλλξε δηλαδή η μέρα, με βρήκε να κάνω το ίδιο πράγμα. Να βλέπω για πολλοστή φορά τα ίδια λεπτά από την Μέρα της Μαρμότας. Ναι, ήταν περίεργο.

Η Ταινία

Κυνικός και εγωκεντρικός παρουσιαστής δελτίου καιρού (Bill Murray) πάει για πολλοστή φορά να καλύψει την Μέρα της Μαρμότας. Όταν αποκλείεται μαζί με την αθεράπευτα κρυφορομαντική παραγωγό του δελτίου (Andie MacDowell) στην τοπική πόλη λόγω καιρικών συνθηκών, διαπιστώνει ότι κάθε φορά που ξυπνάει το πρωί, η μέρα είναι ίδια με την προηγούμενη, ξαναζώντας έτσι κάθε μέρα την Μέρα της Μαρμότας.

Εντάξει, όλο αυτό ανήκει σαφώς στα πλαίσια του φανταστικού, η αλήθεια όμως είναι ότι η Μέρα της Μαρμότας είναι από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα κωμωδίας της δεκαετίας του 90. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Η Μέρα της Μαρμότας είναι ίσως μια από τις ταινίες με την μεγαλύτερη επιρροή στην καθημερινότητα των ανθρώπων, πηγαίνοντας την έννοια του deja vu ένα βήμα παραπέρα.

Μετά την προβολή της ταινίας, επικράτησε η έκφραση ‘μέρα της μαρμότας’, για μια κατάσταση που κάποιος κάνει κάθε μέρα τα ίδια πράγματα. Η χρήση της φράσης έχει τεράστιες προεκτάσεις, καθώς χρησιμοποιείται τόσο από βουδιστές όσο και από στρατιώτες.* Συν τις άλλοις, μετέτρεψε την πόλη στην οποία διεψάγεται το event με την μαρμότα, πόλο έλξης πολλών χιλιάδων επισκεπτών κάθε χρόνο.

Η Μέρα της Μαρμότας έχει υπάρξει όμως και αντικείμενο μελέτης και ανάλυσης, σχετικά με το πόσες μέρες έζησε ο Murray ξανά και ξανά την ίδια μέρα. Υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο** που βάζει κάτω χοντρικά όλες τις αναφορές στην ταινία και όλες τις υποθέσεις και παραδοχές που γίνονται προκειμένου να βρεθεί ο όσο γίνεται ακριβής αριθμός ημερών. Αν δεν έχεις δει την ταινία καθόλου ή αν δεν την έχεις δει πρόσφατα αλλά σκοπεύεις να την ξαναδείς, μην διαβάσεις το άρθρο, θα καταστρέψει όλη την μαγεία.

Σαν ταινία τώρα, όπως είπαμε η Μέρα της Μαρμότας είναι μια κλασική 90s κωμωδία. Δεν έχει ούτε ιδιαίτερη σκηνοθετική ματιά, ούτε εφέ, ούτε τεράστιες ερμηνείες. Έχει όμως απίστευτα cult χαρακτήρες.

Πρώτος και καλύτερος ο Bill Murray (Χαμένοι στην Μετάφραση, Οικογένεια Τενενμπάουμ), ο οποίος με τις νωθρές αλλά ταυτόχρονα κωμικές εκφράσεις που έχει υιοθετήσει σαν στυλ, ήταν ο πλέον κατάλληλος για αυτόν τον ρόλο. Η Andie MacDowel (Τέσσερις Γάμοι και Μία Κηδεία) μπορεί να μην είναι τόσο cool όσο ο Murray, αλλά το κομμάτι της το κάνει και με το παραπάνω.

Η μεγαλύτερη μορφή όμως είναι ο Ned. Αν στο τέλος σου μένει κάτι στο μυαλό, αυτό δεν είναι άλλο από τις συναντήσεις του Phil με τον Ned. Phil? Phil Connors?? Ned? Ned Ryerson?? Ο Ned, τον οποίο ενσαρκώνει μοναδικά ο Stephen Tobolowsky, είναι η πιο χαρακτηριστική γλοιώδης και σου-κολλάω-σαν-βδέλλα φυσιογνωμία εκεί έξω. Ο Ned είναι αυτός που δεν διστάζει να γουργουρίσει όταν πετυχαίνει κάτι και χαίρεται για αυτό. Ναι, να γουργουρίσει. Ο Ned είναι αυτός, για τον οποίο, έπρεπε να φτιαχτεί μια ξεχωριστή ταινία με την ζωή του μετά την Μέρα της Μαρμότας.

Στην Μέρα της Μαρμότας κάνει την πρώτη του εμφάνιση και ο Michael Shannon (Νυκτόβια Πλάσματα, Η Μορφή του Νερού), και έχει ένα περάσμα και ο σκηνοθέτης της ταινίας, ο αείμνηστος Harold Ramis, που υπήρξε και συμπρωταγωνιστής του Murray στα Ghostbusters.

Να τη δω;

Είναι μία από τις ταινίες που πρέπει να έχεις δει. Και να έχεις ξαναδεί.

Πηγές

https://en.wikipedia.org/wiki/Groundhog_Day_(film)

http://whatculture.com/film/just-how-many-days-does-bill-murray-really-spend-stuck-reliving-groundhog-day

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.