Οι Δύο Πάπες (The Two Popes) – 2019

Ο Νίκος δεν πετάει και την σκούφια του να πηγαίνει στον κινηματογράφο. Η Ειρήνη από την άλλη αν μπορούσε θα είχε εγκατεστημένο στο σαλόνι της πανί και κινηματογραφικό εξοπλισμό. Μία από τις αμέτρητες φορές που τον τραβολόγησε για να δουν μια ταινία, ήταν για να δουν τους Δύο Πάπες.

Αυτή ήταν και μία από τις ελάχιστες φορές που είδα ενθουσιασμένο τον Νίκο για μια ταινία. Έτσι και εγώ λοιπόν, μην μπορώντας ακόμα να βρω κουράγιο να δω τον Ιρλανδό, μετά την Ιστορία Γάμου, πάτησα το play και στους Δύο Πάπες.

Η Ταινία

Ο νυν Πάπας (Anthony Hopkins) συζητάει με τον μελλοντικό Πάπα (Jonathan Pryce) για το πώς βλέπει ο καθένας την σχέση της Εκκλησίας με τον λαό, και πριν παρθούν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον και των δύο, προσπαθούν να βρουν μια κοινή γραμμή πλεύσης.

Στην πραγματικότητα, οι Δύο Πάπες δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια ταινία που δείχνει δυο παππούληδες να μιλάνε. Για να μην τα ισοπεδώνουμε όλα, οι ερμηνείες των δύο ηθοποιών είναι πολύ καλές.

Ακόμα και στο να μιλάνε, ο Pryce (Evita, Ronin, και ο Σπουργίτης από το Game of Thrones) αποδίδει καταπληκτικά την συμπάθεια και την αμεσότητα για την οποία φημίζεται και ο πραγματικός Πάπας, ενώ και ο Hopkins (Η Σιωπή των Αμνών, Ο Άνθρωπος Ελέφαντας) είναι πειστικότατος ως ο πιο αυστηρός πρώην Πάπας. Κάτι που χάρισε στον καθένα και μια υποψηφιότητα για  Όσκαρ.

Αυτό όμως δεν φαίνεται να είναι αρκετό για να σηκώσει την ταινία. Σε όλους τους άλλους τομείς υστερεί σημαντικά. Και είναι κρίμα για την προσπάθεια ενός πολύ αξιόλογου σκηνοθέτη, του Fernando Meirelles, που έχει υπογράψει τα θαυμάσια ο Επίμονος Κηπουρός και η Πόλη του Θεού, αλλά και το συμπαθέστατο Blindness.

Η υποψηφιότητα για Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου, μάλλον μπήκε για να μπει, καθώς πέρα από κάποια flashbacks στην ζωή του μελλοντικού Πάπα, το στόρυ δεν παρουσίασε κανένα ενδιαφέρον. Ναι, μπορεί να έχει ένα φιλολογικό ενδιαφέρον η κουβέντα των δύο ανδρών, και όποιος θέλει να ψάξει κάτι βαθύτερο, θα το βρει. Αλλά, boooooring! Τα ξεπλύματα στην αυλή του Roma πέρυσι, περισσότερο σασπένς είχαν.

Να τη δω;

Αν έχεις στενές σχέσεις με την Καθολική Εκκλησία, πιθανόν να ανήκεις στο κοινό στο οποίο οι Δύο Πάπες στόχευαν εξαρχής, το οποίο πλυθησμιακά δεν είναι καθόλου αμελητέο. Αλλιώς, υπάρχουν σαφώς καλύτερες επιλογές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *