Ο πρωτάρης της χρονιάς (Starter for 10) – 2006

starter_for_10Τα ταξίδια με πλοίο δεν είναι και το καλύτερο μου. Για μια σειρά από λόγους μου είναι αδύνατον να κοιμηθώ στο καράβι, οπότε για να περάσει η ώρα καταφεύγω στην τηλεόραση.  Το τελευταίο πολύωρο ταξίδι με πλοίο που έκανα λοιπόν ήταν το καλοκαίρι. Στην αρχή αναγκάστηκα να υποστώ τον Ψάλτη να υποδύεται με απαράμιλλη μαεστρία την Τροχονόμο Βαρβάρα και τον Φωτόπουλο να μου χαλάει την εικόνα που είχα μέχρι τώρα γι αυτόν από τις ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες. Στη συνέχεια, ανακάλυψα με έκπληξη και ανακούφιση ότι θα περνούσα άλλες 2 ώρες βλέποντας ποδόσφαιρο, που ήρθε σαν θείο δώρο. Όταν ξεκίνησε ο Πρωτάρης της Χρονιάς, δεν περίμενα με τίποτα ότι θα περνούσα τόσο ευχάριστα και τις επόμενες δύο ώρες.

Η Ταινία

Νεαρός (James McAvoy) με τάση να απαντάει κάθε ερώτηση γενικών γνώσεων που βρίσκει μπροστά του μπαίνει στο πανεπιστήμιο και κάνει το όνειρο του πραγματικότητα, παίρνοντας μέρος σε ομάδα που εκπροσωπεί το πανεπιστήμιο του σε τηλεπαιχνίδι γνώσεων.

Ο Πρωτάρης της Χρονιάς πορεί να μην χαρακτηρίζεται από την ιδιαίτερη σκηνοθεσία ή τις ερμηνείες των πρωταγωνιστών της, αλλά την είδα πολύ ευχάριστα για δυο κυρίως λόγους. Ο πρώτος είναι ότι ταυτίστηκα λίγο με την geeky πλευρά της ταινίας, θέλοντας και εγώ όσο με θυμάμαι να προλάβω τους  παίχτες τηλεπαιχνιδιών γνώσεων, πριν αυτοί απαντήσουν. Ο δεύτερος έχει να κάνει με την ατμόσφαιρα που δημιουργείται, από τα ‘άγουρα’ αγγλικά φυσικά τοπία μέχρι και τα χαρακτηριστικά ρούχα που φορούσαν τότε. Η ταινία γυρίστηκε το 2006, με έκανε όμως να πιστέψω ότι γυρίστηκε γύρω στα mid 80s, οπότε και διαδραματίζεται.

Ψάχνοντας να βρεις σε ποιες ταινίες έχεις ξανασυναντήσει τους πρωταγωνιστές λέγοντας από μέσα σου «Αυτόν μωρέ που τον έχω ξαναδεί..», συναντάς τον James McAvoy ή αλλιώς τον Charles Xavier από τον τελευταίο X-Men, X-Men: First Class (2011) και την Rebecca Hall στην πρώτη της κινηματογραφική προσπάθεια, πριν γίνει η Vicky στο Vicky Christina Barcelona (2008) του Woody Allen. Η επιβράβευση όμως έρχεται όταν αντικρίζεις τον Benedict Cumberbatch,  με look τελείως διαφορετικό απ’ ότι τον έχεις θαυμάσει στο θρυλικό πλέον Sherlock του BBC να υποδύεται τον ομώνυμο (και για μερικούς με την καλή έννοια εκνευριστικό) ντετέκτιβ.

Να τη δω;

Σε γενικές γραμμές, η ταινία βλέπεται ευχάριστα, με την προϋπόθεση ότι θέλεις να δεις απλά κάτι χαλαρό και να περάσεις έτσι μιάμιση ώρα. Και αν έχεις δει και πιο πριν τον Ψάλτη, θα σου φανεί αριστούργημα!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *