Τα Όσκαρ του 2017 με μια άλλη ματιά

Τι να πρωτοπιάσει κανείς από την φετινή τελετή απονομής των Όσκαρ; Ότι έδωσαν το βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο La La Land και του το πήραν πίσω; Ότι το έδωσαν τελικά στο Moonlight; Αυτό το τελευταίο νομίζω με εξόργισε περισσότερο από την γκάφα που έκαναν λίγα λεπτά νωρίτερα. Τέλος πάντων, η απονομή των φετινών Όσκαρ ανήκει πλέον στην ιστορία, οπότε ήρθε η ώρα για μια μίνι ανάλυση.

Όχι όμως για το πόσα βραβεία πήρε κάθε ταινία. Εκεί ξεκάθαρα η ταινία της χρονιάς είναι αναμφισβήτητα το La La Land με έξι Όσκαρ. Αυτό που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι το ποσοστό επιτυχίας κάθε ταινίας, πόσα δηλαδή βραβεία πήρε σε σχέση με τις υποψηφιότητες που είχε.

Υπάρχει λοιπόν μια κατηγορία ταινιών, που παρουσιάζει μεγάλο ποσοστό επιτυχίας, καθώς με μια ή δυο υποψηφιότητες, καταφέρνει και φεύγει τουλάχιστον με ένα Όσκαρ. Συνήθως είναι ταινίες από τις κατηγορίες Καλύτερο Animation ή Καλύτερο Τραγούδι/Μουσική. Πέρυσι ας πούμε το Spectre, η τελευταία ταινία του James Bond, είχε 100% με το Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού στην μοναδική του υποψηφιότητα. Φέτος τέτοιες ταινίες ήταν μεταξύ άλλων το Βιβλίο της Ζούγκλας ή το Suicide Squad.

Μετά συναντάμε τον κυρίως κορμό των ταινιών που διαγωνίζονται, και που έχουν τις περισσότερες υποψηφιότητες. Σε αυτήν την κατηγορία σχετικά καλά τα πήγαν φέτος το La La Land με 6 στα 14 και το Moonlight με 3 στα 8, ενώ η Άφιξη ή το Lion που είχαν δημιουργήσει πολλές προσδοκίες κινήθηκαν πολύ χαμηλά.

Τέλος, βλέπουμε ταινίες με μία ή δύο υποψηφιότητες που όμως δεν απέσπασαν κανένα Όσκαρ. Φέτος ήταν εντυπωσιακά πολλές οι ταινίες σε αυτήν την κατηγορία, μεταξύ των οποίων υπήρχαν και κάποιες αξιόλογες προτάσεις όπως τα Νυκτόβια Πλάσματα ή εκκωφαντικά blockbusters όπως το νέο Star Wars. Ο αντίστοιχος αριθμός ταινιών πέρυσι ήταν δέκα.

Μπορούμε λοιπόν να δούμε με μια πρώτη ανάγνωση, ότι παρόλο που τα βραβεία τα μοιράστηκαν 10 ταινίες (αντιστοίχως με το 2016 που ήταν 11), φέτος το τυράκι των υποψηφιοτήτων πήγε σε 34 ταινίες, έναντι των 26 την περασμένη χρονιά! Αυτό κάνει πιο αποτυχημένες τις ταινίες της απονομής του 2016, αφού ταινίες με 6 και 7 υποψηφιότητες, όπως δυστυχώς Η Γέφυρα των Κατασκόπων ή ευτυχώς Η Διάσωση, έφυγαν με ένα ή και κανένα βραβείο.

Επίσης η πιο πολυσυζητημένη φετινή ταινία, το La La Land, τα πήγε σαφώς καλύτερα σε σχέση με το περσυνό Revenant, αφού το πρώτο είχε 6 στα 14 ενώ η ταινία με τον Leo πέρυσι έφυγε με 3 στα 12! Αντιστρόφως ανάλογα τα πράγματα στις δεύτερες ταινίες, όπου το Moonlight με 3 στα 8 υστέρησε έναντι του Mad Max που είχε 6 στα 10. Φέτος βέβαια οι δυο πρώτες ταινίες κυριάρχησαν στις μεγάλες κατηγορίες, σε σχέση με πέρυσι που το Mad Max πήρε κυρίως τεχνικά βραβεία.

Γενικά φαίνεται να υπάρχει μια τάση τα τελευταία χρόνια να μοιράζονται τα βραβεία. Αφού και το La La Land, που είχε όλα τα φόντα φέτος να σαρώσει τα βραβεία, δεν τα κατάφερε, μένει να δούμε πότε θα επαναληφθεί ο άθλος του Τιτανικού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.