The Oscars 2019

Λίγα 24ωρα έμειναν λοιπόν για την απονομή των φετινών βραβείων Όσκαρ. Στα Όσκαρ του 2018 είχαμε πέσει μέσα σε αρκετές κατηγορίες, παρά την έκπληξη με την Μορφή του Νερού που πήρε ανέλπιστα αυτό της Καλύτερης Ταινίας. Βέβαια ήταν σαν να κλέβεις εκκλησία, καθώς σε πολλές κατηγορίες υπήρχαν αδιαφιλονίκητα φαβορί. Φέτος πάλι, τα βραβεία δεν είναι τόσο προβλέψιμα, θα είναι όμως πιο βαρετά, αφού ούτε η ταινιάρα/υπερπαραγωγή υπάρχει, ούτε θα υπάρχει κάποιος να τα παρουσιάσει.

Μπροστάρηδες το Roma και η Ευνοούμενη με 10 υποψηφιότητες έκαστο. Ακολουθούν το Ένα Αστέρι Γεννιέται και το Vice με 8 υποψηφιότητες, ενώ λίγο πιο πίσω με 7 έρχεται το Black Panther. Ο μεγάλος αδικημένος πάντως είναι ο Πρώτος Άνθρωπος, ταινία που θα μπορούσε να έχει υποψηφιότητα σε 5 ακόμα κατηγορίες τουλάχιστον (Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α’ Αντρικός, Β’ Γυναικείος, Μουσικής). Παρόλα αυτά περιορίστηκε στις 4 συνολικά, και αυτές όχι από τις  λεγόμενες μεγάλες.

Καλύτερη Ταινία

Ξεκάθαρο φαβορί δεν υπάρχει, αφού Λανθιμικοί, Κουαρονικοί και Pure-Χολυγουντιανικοί ερίζουν επί ίσοις όροις. Ίσως περισσότερες πιθανότητες έχουν η Ευνοούμενη ως η πιο ολοκληρωμένη από τις τρεις και το Roma ως η πιο μεξικάνικη από τις τρεις. Το Πράσινο Βιβλίο έχει ένα καλό σενάριο και δυο καλές ερμηνείες, αλλά μέχρι εκεί. Δεν αποκλείεται βέβαια να κάνει την έκπληξη βαδίζοντας στα περσυνά χνάρια της Μορφής του Νερού.

Αν έπρεπε να διαλέξουμε μία ταινία που θέλουμε να το πάρει, αυτή είναι η Ευνοούμενη. Αν έπρεπε να διαλέξουμε μία ταινία που πιστεύουμε ότι θα το πάρει, αυτή είναι το Roma. Αν γίνει αυτό το τελευταίο, θα είναι η πρώτη ταινία στην ιστορία που θα πάρει τα Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Καλύτερος Α’ Αντρικός Ρόλος

Εδώ υπάρχει φαβορί, που ακούει στο όνομα Rami Malek, για τον ρόλο του ως Freddie Mercury στο Bohemian Rhapsody. Εφόσον το πάρει, θα είναι κυρίως λόγω της νοσταλγίας που προκάλεσε με την ερμηνεία του, αλλά και την μεταμόρφωση του, και όχι τόσο για την ικανότητα του να ενσαρκώσει έναν τέτοιο θρύλο.

Αν κρινόταν από την μεταμόρφωση και την ερμηνευτική δεινότητα, ο Christian Bale από το Vice θα το έπαιρνε με κλειστά τα μάτια. Ίσως και να αδικείται αφού το αξίζει περισσότερο, αλλά άλλο Freddie Mercury και άλλο Dick Cheney.

Ο Viggo Motrensen είναι επίσης πολύ καλός, αλλά δεδομένου ότι το βραβείο Β’ Αντρικού Ρόλου θα το πάρει ο συμπρωταγωνιστής του, είναι απίθανο να το πάρει και αυτός σε αυτήν την κατηγορία.

Καλύτερος Α’ Γυναικείος Ρόλος

Μεγάλη μάχη αναμένεται ανάμεσα στην Olivia Colman από την Ευνοούμενη και την Glenn Close από το The Wife. Η Ευνοούμενη είναι ταινία που έδωσε τρεις υποψηφιότητες από τις γυναικείες ερμηνείες, και δεν αποκλείεται να σαρώσει και τις δύο κατηγορίες, αφού η Colman πήρε και Χρυσή Σφαίρα και BAFTA.

Η Close όμως είναι πιο παλιά καραβάνα από την Colman, και το Όσκαρ μάλλον θα το πάρει εκείνη. Μπορεί την δεκαετία του 80 να ήταν στο peak της και να είχε πέντε υποψηφιότητες, αλλά έκτοτε η παρουσία της στα βραβεία φθίνει δραματικά (μόλις δύο υποψηφιότητες τα 30 τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της φετινής) και ίσως να μην της ξαναδοθεί άλλη ευκαιρία.

Καλύτερος Β’ Αντρικός Ρόλος

Ένα από τα πιο σίγουρα βραβεία φέτος, θα καταλήξει στα χέρια του Mahershala Ali για την ερμηνεία του στο Πράσινο Βιβλίο, δυο χρόνια μετά το Όσκαρ που πήρε για το Moonlight. Ο ανταγωνισμός είναι μηδαμινός σε αυτήν την κατηγορία, και οτιδήποτε άλλο θα θεωρηθεί μεγάλη έκπληξη.

Καλύτερος Β’ Γυναικείος Ρόλος

Και στην δεύτερη τη τάξει γυναικεία κατηγορία, τα πράγματα είναι αμφίβολα. Έχουμε και λέμε: η Emma Stone στην Ευνοούμενη είναι απολαυστική, αλλά η Rachel Weisz για την ερμηνεία της στην ίδια ταινία πήρε το βραβείο BAFTA. Ποιος μπορεί όμως να ξεγράψει την Regina King που πήρε την Χρυσή Σφαίρα σε αυτήν την κατηγορία για το If Beale Street Could Talk? Οι πιθανότητες είναι με το μέρος της, και λογικά δεν θα τις διαψεύσει.

Καλύτερη Σκηνοθεσία

Αν τα βραβεία σκηνοθεσίας τα έπαιρναν μόνο Μεξικανοί σκηνοθέτες, θα λέγαμε ότι, μετά την τριπλέτα Cuarón (Gravity) – Iñárritu (Η Επιστροφή) – del Toro (Η Μορφή του Νερού) τα τρία τελευταία χρόνια, φέτος είναι η σειρά του Cuarón για το Roma. Όπως και να ‘χει, ο Cuarón θα το πάρει, και μάλιστα δικαιωματικά, αφού όσο βαρετό και να είναι το Roma, ο άνθρωπος πραγματικά κεντάει.

Καλύτερο Πρωτότυπο Σενάριο

Η υποψηφιότητα του Roma σε αυτήν την κατηγορία αποτελεί ερωτηματικό. Ποιο σενάριο? Αντίθετα, το Πράσινο Βιβλίο και η Ευνοούμενη έχουν τις πιο δυνατές υποψηφιότητες, με το πρώτο μάλλον να κερδίζει στις λεπτομέρειες.

Καλύτερο Διασκευασμένο Σενάριο

Η απόλυτα ανοιχτή σε προβλέψεις κατηγορία. Κρίνοντας από τις προηγούμενες βραβεύσεις φαβορί θεωρούνται το BlacKkKlansman που πήρε το BAFTA και το If Beale Street Could Talk που ήταν υποψήφιο σε BAFTA και Χρυσές Σφαίρες. Ευχάριστη έκπληξη θα είναι το The Ballad of Buster Scruggs, στο οποίο θα ποντάρουμε, έτσι για την ανατροπή.

Καλύτερη Φωτογραφία

Και εδώ τα φαβορί είναι η Ευνοούμενη και το Roma. Παρόλα αυτά το πιο πιθανό είναι να πάρει το βραβείο ο Cuarón για την πολυδιάστατη δουλειά του στο Roma, αφού σε δύο ώρες κατάφερε να δώσει πολλές διαφορετικές εικόνες, από την πλούσια ζωή στο σπίτι της οικογένειας στις φτωχογειτονιές στα προάστια της πόλης, και από την πολύβουη καθημερινότητα του κέντρου στην απόλυτη ηρεμία της θάλασσας.

Καλύτερο Μοντάζ

Άλλη μια κατηγορία χωρίς ξεκάθαρο φαβορί, αφού παίζουν το ίδιο δυνατά, τόσο το Πράσινο Βιβλίο, όσο και η Ευνοούμενη, αλλά και το Vice. Ένα μικρό προβάδισμα θα το δίναμε στην Ευνοούμενη, παρόλο που δεν θα προκαλέσει καμία έκπληξη αν τελικά το βραβείο πάει στο Vice.

Καλύτερο Animation

Άξιο αναφοράς φέτος, αφού μετά από εφτά χρόνια και το Rango θα καταλήξει στο Spiderman: Μέσα στο Αραχνο-σύμπαν, ταινία δηλαδή που δεν είναι Disney ή Pixar (η Disney εμπλέκεται βέβαια έμμεσα μέσω της Marvel, αλλά έτερον εκάτερον). Στα 17 χρόνια που υπάρχει αυτή η κατηγορία, μόλις έξι ταινίες το κατάφεραν αυτό, μεταξύ των οποίων και το Γουάλας και Γκρόμιτ: Στον Τεράστιο Λαχανόκηπο.

Στα λοιπά, προκειμένου το Black Panther των επτά υποψηφιοτήτων να μην φύγει με άδεια τα χέρια, ίσως χτυπήσει βραβείο σε μία από τις κατηγορίες Καλύτερων Κοστουμιών ή Καλύτερης Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, με την Ευνοούμενη όμως να είναι φαβορί και στις δύο.

Το βραβείο Καλύτερου Μακιγιάζ θα πάει κατά πάσα πιθανότητα στο Vice για την αλλαγή του Christian Bale σε Dick Cheney, ενώ αυτό των Καλύτερων Οπτικών Εφέ είναι πιο μετέωρο, αφού συνήθως το παίρνει κάποια υπερηρωική ταινία. Το Ready Player One ίσως συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες φέτος.

Τέλος, τα δύο βραβεία στις κατηγορίες Ήχου μάλλον θα τα μοιραστούν το Bohemian Rhapsody και ο Πρώτος Άνθρωπος, ίσως η πιο αδικημένη ταινία των φετινών Όσκαρ. Ένας από τους λόγους είναι και η απουσία της στην κατηγορία Καλύτερης Μουσικής, στην οποία τα προγνωστικά είναι υπέρ του BlacKkKlansman, ενώ το βραβείο για Καλύτερο Τραγούδι θα είναι μάλλον το μοναδικό που θα πάρει το Ένα Αστέρι Γεννιέται.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *