The Oscars 2023

Τα τελευταία χρόνια οι επιλογές που έχεις για να δεις μια ταινία εντός Αττικής και σχετικά κοντά στην περιοχή σου είναι αντιστρόφως ανάλογες με τον αριθμό των αιθουσών που μπορούν να φιλοξενηθούν. Δεδομένου ότι σε αρκετές περιοχές υπάρχουν κινηματογράφοι με πάνω από μία αίθουσα, θα περίμενε κανείς μια πιο ίση κατανομή, τόσο χρονικά όσο και ποσοτικά.

Αντ’ αυτού σε ένα multiplex μπορεί μια ταινία με πολλές υποψηφιότητες να παίζει για μία εβδομάδα σε μία αίθουσα, και ταυτόχρονα ένα θρίλερ β διαλογής ή ένα υπερηρωικό κλωτσομπουνίδι να παίζει σε πέντε αίθουσες για τρεις εβδομάδες.

Την προηγούμενη χρονιά, είχαμε τουλάχιστον την επιλογή να δούμε αρκετές από τις ταινίες που μας ενδιέφεραν σε streaming πλατφόρμες. Χωρίς την κινηματογραφική μαγεία, αλλά και χωρίς χρονικούς περιορισμούς. Έστω και αν αυτό ήταν το CODA. Φέτος, αν εξαιρέσουμε το Ουδέν Νεώτερον από το Δυτικό Μέτωπο, δεν έχουμε ούτε αυτό.

Καλύτερη Ταινία

Πέρυσι το CODA έκανε δυναμική ρελάνς ένα δίμηνο πριν τα Όσκαρ από το πουθενά, και πήρε αυτά της Καλύτερης Ταινίας, Διασκευασμένου Σεναρίου και Β’ Αντρικού Ρόλου. Αν υπάρχει η ίδια τάση και φέτος, δύσκολα θα χάσει το βραβείο το Τα Πάντα Όλα.

Αυτό το αστείο πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει. Οκ, τα πράγματα φέτος είναι ακόμα πιο φτωχά, αλλά όχι και καλύτερη ταινία της χρονιάς αυτό. Δεν είδα την ίδια ευαισθησία πριν από κάποια χρόνια για το X-Men: Days of Future Past.

Το Φαβορί: Τα Πάντα Όλα

Η Έκπληξη: Ουδέν Νεώτερον από το Δυτικό Μέτωπο, Τα Πνεύματα του Ινισέριν

Θα θέλαμε: –

Καλύτερη Σκηνοθεσία

Εν τη σκανδαλώδη απουσία του Aronofsky για την Φάλαινα, ο Spielberg αν το πάρει για το The Fabelmans θα είναι ο γηραιότερος σκηνοθέτης που βραβεύεται με Όσκαρ, ενώ ο Martin McDonagh έχει κάνει δουλίτσα στα Πνεύματα του Ινισέριν. Η φόρα όμως με την οποία έρχεται το Τα Πάντα Όλα είναι μεγάλη. Λογικά θα παίξει μοιρασιά μεταξύ των δύο τελευταίων σε αρκετές κατηγορίες.

Το φαβορί: Τα Πνεύματα του Ινισέριν

Η έκπληξη: Τα Πάντα Όλα

Θα θέλαμε: The Fabelmans

Καλύτερος Α Αντρικός Ρόλος

Εδώ υπάρχει φαβορί, και δεν είναι άλλος από τον Brendan Fraser για την καταπληκτική ερμηνεία του στην Φάλαινα. Θέση στο όνειρο διεκδικεί και ο Austin Butler που ενσάρκωσε τον Elvis, ειδικά μετά το BAFTA και την Χρυσή Σφαίρα που πήρε. Στην αρχή της σεζόν ακουγόταν και το όνομα του Bill Nighly για το Living, αλλά στην πορεία ξεφούσκωσε.

Το φαβορί: Brendan Fraser, Η Φάλαινα

Η έκπληξη: Austin Butler, Elvis

Θα θέλαμε: Brendan Fraser, Η Φάλαινα

Καλύτερος Α Γυναικείος Ρόλος

Και εδώ οι πιθανότητες ήταν με το μέρος της Cate Blanchett για το Tar. Η πρόσφατη διάκριση όμως της Michelle Yeoh για το Τα Πάντα Όλα από το σωματείο ηθοποιών, περιπλέκει τα πράγματα. Το σίγουρο πάντως είναι ότι είτε αυτό είτε εκείνο του Β Γυναικείου Ρόλου θα καταλήξει σε Ασιάτισσα. Και μάλλον και τα δύο για την ίδια ταινία, aka αυτό στην Yeoh και το άλλο στην Curtis.

Το φαβορί: Michelle Yeoh, Τα Πάντα Όλα

Η έκπληξη: Cate Blanchett, Tar

Θα θέλαμε: –

Καλύτερος Β Αντρικός Ρόλος

Δύσκολες κατηγορίες και φέτος αυτές για τους δεύτερους ρόλους. Τα πράγματα θα ήταν πιο απλά αν το τελευταίο διάστημα οι ηθοποιοί του Τα Πάντα Όλα δεν σάρωναν τα πάντα. Ο Ke Huy Quan αυτή τη στιγμή μοιάζει να είναι το φαβορί, αλλά θα ήταν απόλυτα δίκαιο αν το βραβείο κατέληγε είτε στον Judd Hirsch του The Fabelmans ή στον Barry Keoghan από τα Πνεύματα του Ινισέριν.

Το φαβορί: Ke Huy Quan, Τα Πάντα Όλα

Η έκπληξη: Barry Keoghan, Τα Πνεύματα του Ινισέριν

Θα θέλαμε: Judd Hirsch, The Fabelmans

Καλύτερος Β Γυναικείος Ρόλος

Αν η Michelle Williams του The Fabelmans ήταν στην κατηγορία του Β Γυναικείου, ίσως να είχε περισσότερες πιθανότητες. Πλέον τα πράγματα δείχνουν να έχουν πάρει τον δρόμο τους, με την Jamie Lee Curtis να είναι φαβορί.

Το φαβορί: Jamie Lee Curtis, Τα Πάντα Όλα

Η έκπληξη: Angela Bassett, Black Panther: Wakanda Forever

Θα θέλαμε: Kerry Condon, Τα Πνεύματα του Ινισέριν

Καλύτερο Πρωτότυπο Σενάριο

Πολύ δυνατή κατηγορία φέτος. Παίζουν ισάξια τα Πνεύματα του Ινισέριν, το Τα Πάντα Όλα, και γιατί όχι, και το The Fabelmans. Το Τα Πάντα Όλα βέβαια δεν έχει και καμιά τρελή πρωτοτυπία σαν σενάριο, αλλά να είχαμε να λέγαμε.

Το φαβορί: Τα Πνεύματα του Ινισέριν

Η έκπληξη: Τα Πάντα Όλα

Θα θέλαμε: Τα Πνεύματα του Ινισέριν, The Fabelmans

Καλύτερο Διασκευασμένο Σενάριο

Και κάπου εδώ αρχίζει να μπαίνει στην κουβέντα το Ουδέν Νεώτερον από το Δυτικό Μέτωπο των 9 υποψηφιοτήτων. Ίσως το πιο σίγουρο βραβείο της βραδιάς, πόσο μάλλον όταν ο πιο απειλητικός αντίπαλος είναι το…Living;

Το φαβορί: Ουδέν Νεώτερον από το Δυτικό Μέτωπο

Η έκπληξη: –

Θα θέλαμε: Ουδέν Νεώτερον από το Δυτικό Μέτωπο

Καλύτερη Φωτογραφία

Ακριβώς το ίδιο ισχύει και εδώ. Ακόμα και να ήταν υποψήφια η φωτογραφία στα Πνεύματα του Ινισέριν, κάτι που το άξιζε πάραυτα, η ωμότητα των σκηνών στο Ουδέν Νεώτερον από το Δυτικό Μέτωπο, δεν έχει αντίπαλο.

Το φαβορί: Ουδέν Νεώτερον από το Δυτικό Μέτωπο

Η έκπληξη: –

Θα θέλαμε: Ουδέν Νεώτερον από το Δυτικό Μέτωπο

Καλύτερο Μοντάζ

Όσο και να κράζω το Τα Πάντα Όλα, οφείλω να παραδεχτώ ότι στο μοντάζ οι άνθρωποι κέντησαν. Όλο αυτό με τα παράλληλα σύμπαντα και το ανελέητο πήγαινε έλα είναι απλά κομψοτέχνημα.

Το φαβορί: Τα Πάντα Όλα

Η έκπληξη: Top Gun: Maverick

Θα θέλαμε: Τα Πάντα Όλα

Στις άλλες τεχνικές κατηγορίες, αυτές του Καλύτερου Ήχου και των Καλύτερων Οπτικών Εφέ, η πίτα λογικά θα μοιραστεί ανάμεσα στο Top Gun: Maverick και το Avatar, με τον Ήχο να πηγαίνει πιθανότατα στο πρώτο.

Το βραβείο Καλύτερου Μακιγιάζ θα διεκδικήσουν η Φάλαινα με τον ντόρο που έχει γίνει με τα προσθετικά του Brendan Fraser, και το Ουδέν Νεώτερον από το Δυτικό Μέτωπο, με τις πιθανότητες να είναι ίδιες, αλλά ίσως ένα ελαφρύ προβάδισμα στην Φάλαινα. Τα Καλύτερα Κοστούμια από την άλλη είναι από τις πιο ανοιχτές κατηγορίες, καθώς τόσο το Τα Πάντα Όλα, όσο και τα Elvis και Black Panther: Wakanda Forever παίζουν το ίδιο δυνατά.

Το Ουδέν Νεώτερον από το Δυτικό Μέτωπο έχει τρομερά υποβλητική μουσική και θα το έχριζα πρώτο φαβορί για το αντίστοιχο Όσκαρ, με τον γερόλυκο 91 ετών παρακαλώ John Williams να ακολουθεί από κοντά με την μουσική του στο The Fabelmans. Η Lady Gaga δεν αποκλείεται να ξαναπάρει Όσκαρ στην κατηγορία Καλύτερου Τραγουδιού για το  Top Gun: Maverick μετά από αυτό για το Ένα Αστέρι Γεννιέται. Τέλος, στην κατηγορία Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης και πάλι το Ουδέν Νεώτερον από το Δυτικό Μέτωπο έρχεται δικαίως πρώτο στην κούρσα, και λογικά δεν θα απειληθεί από το Avatar.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *