Στάσου πλάι μου (Stand by Me) – 1986

f5d6ae4b5d895d2a663bb4b361c73b5aΜε το Στάσου πλάι μου ισχύει ότι με το αβγό (αυγό) και την κότα. Το τραγούδι Stand by Me έκανε την ταινία Stand by Me ή η ταινία Stand by Me έκανε το τραγούδι Stand by Me; Χρονολογικά, το τραγούδι του Ben E. King προηγείται βέβαια της ταινίας κατά αρκετές δεκαετίες, και στα κιτάπια της ιστορίας των τεχνών η πλάστιγγα γέρνει σαφώς υπέρ του με απόλυτη αναγνωρισιμότητα και αμέτρητες διασκευές, από John Lennon μέχρι Johnny Adams και την bachata του Prince Royce. Ποιος μπορεί να αρνηθεί όμως ότι η ταινία έκανε γνωστό το τραγούδι κυρίως στους 30κάτι αλλά και σε νεότερες γενιές;

Η Ταινία

Όταν οι τέσσερις φίλοι Gordie, Chris, Teddy και Vern (Wil Wheaton, River Phoenix, Corey Feldman και Jerry O’Connell αντίστοιχα) μαθαίνουν για το πτώμα ενός εξαφανισμένου παιδιού, ξεκινούν για το δάσος με σκοπό να το βρουν και να ανακηρυχθούν τοπικοί ήρωες.

Το Στάσου πλάι μου αποτελεί ωδή στην παιδική φιλία και είναι η επιτομή της νοσταλγίας. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, οι τέσσερις φίλοι ανακαλύπτουν ο ένας τον άλλον, δυναμώνουν την φιλία τους, και διαπιστώνουν ότι αυτό τους είναι αρκετό, καθώς το να λάβουν τα εύσημα για την εύρεση του πτώματος δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα. Βλέποντας το, οι περισσότεροι σίγουρα θα ταυτίστηκαν με τις ανέμελες μέρες των διακοπών – που  διαρκούσαν ακόμα ένα μήνα το λιγότερο – όταν ξεκινούσαν με τους φίλους τους για να εξερευνήσουν οτιδήποτε μπορούσαν σε μια βόλτα στο δάσος ή σε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο. Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος για να δεις την ταινία.

Όλο αυτό με το πτώμα ενός παιδιού είναι μεν κάπως άγριο, αλλά το Στάσου πλάι μου πρόκειται ουσιαστικά για μια παιδική περιπέτεια. Είχε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου, καθώς βασίστηκε σε μια ήπια κατά τ’ άλλα ιστορία του Stephen King. Σκηνοθετικά είναι παγερά αδιάφορη, ενώ και υποκριτικά δεν λέει πολλά πράγματα. Από τους πιτσιρικάδες, ο θάνατος του River Phoenix (αδερφός του Joaquin Phoenix) σε ηλικία 23 ετών από υπερβολική δόση ναρκωτικών, επτά μόλις χρόνια μετά το Stand by Me και ενώ διαγραφόταν μεγάλη καριέρα μπροστά του λόγω του ταλέντου του, έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Τον Wil Wheaton τον βλέπουμε που και που στο The Big Bang Theory να υποδύεται τον εαυτό του, με τον fan Sheldon να κάνει αναφορές τόσο στο Stand by Me όσο και στη σειρά Star Trek, στην οποία συμμετείχε μετέπειτα. Σε μικρότερους ρόλους βλέπουμε επίσης τον Kiefer Sutherland (24), αδερφό του Chris, τον John Cusack (High Fidelity), αδερφό του Gordie, καθώς και τον Richard Dreyfuss (Jaws, American Graffitti) που υποδύεται τον ενήλικα Gordie.

Να τη δω;

Συνολικά, θεωρώ ότι είναι υπερτιμημένη. Αν είσαι άνω των 15, είναι καλή για μια νοσταλγική βραδιά, και μέχρι εκεί. Ίσως την εκτιμήσεις περισσότερο αν είσαι κοντά στην ηλικία των πρωταγωνιστών, όπως άλλωστε είχαμε κάνει και εμείς κάποτε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *