Δικός της (Her) – 2013

her-movie-posterΑυτό που έχει μεγάλο ενδιαφέρον με κάποιες ταινίες επιστημονικής φαντασίας, είναι να προσπαθείς να διαπιστώσεις κατά πόσο είναι εφικτό το χρονολογικό υπόβαθρο. Για παράδειγμα, είναι δύσκολο να χωνέψουμε ότι το 2029 θα είναι όπως περιγράφεται στο Terminator και στο Terminator 2, πόσο μάλλον όταν το 1997 δεν ήρθε τελικά η Μέρα της Κρίσης. Το 2019 του Blade Runner είναι κοντά, αλλά χλωμό το βλέπω να φτιάχνουμε ανθρωποειδή μέχρι τότε, ενώ μόλις πριν λίγους μήνες έφτασε και η 21η Οκτωβρίου 2015, η μέρα στην οποία ταξίδεψε ο Marty McFly στο Back to the Future II, με δεκάδες αφιερώματα για το τι είχε τελικά προβλεφθεί σωστά. Το Δικός της διαδραματίζεται σε μια ασαφή στιγμή στο μέλλον, αλλά είναι τρομακτικό το πόσο κοντινό μοιάζει όλο αυτό.

Η Ταινία

Μοναχικός και εσωστρεφής συγγραφέας γραμμάτων (Joaquin Phoenix) αγοράζει ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για τον υπολογιστή του, με δική του φωνή (Scarlett Johansson) και με την δυνατότητα να αναπτύξει δική του προσωπικότητα, με σκοπό να αποκτήσει μαζί του μια πιο στενή σχέση.

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Συγγραφέας γραμμάτων. Στο προσεχές μέλλον, οι άνθρωποι δεν μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματα τους και πληρώνουν άλλους να το κάνουν γραπτώς για αυτούς. Check και check-to-be, καθώς δεν υπάρχει προς το παρόν τέτοιο επάγγελμα. Αγοράζει σύστημα τεχνητής νοημοσύνης. Στο προσεχές μέλλον, κάτι τόσο προηγμένο θα είναι εφικτό οικονομικά για τον οποιοδήποτε. Επιστήμη + Marketing = Win. Με σκοπό…στενή σχέση. Στο προσεχές μέλλον, η κοινωνία θα έχει γίνει τόσο μίζερη και απρόσωπη που οι άνθρωποι θα επιδιώκουν να βρίσκουν οποιουδήποτε είδους παρηγοριά σε προγράμματα υπολογιστών. Μα αυτό δεν έχει ξεκινήσει να γίνεται ήδη;

Το Δικός της πήρε δικαίως το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου, ίσως το πιο δίκαιο Όσκαρ των τελευταίων ετών. Δεν έχει καταιγιστική δράση όπως θα περίμενε κανείς από μια sci-fi ταινία, αλλά περιγράφει με αφοπλιστικό τρόπο πόσο λεπτές είναι οι ισορροπίες στις ανθρώπινες σχέσεις. Πως είναι δυνατόν ένα πρόγραμμα για υπολογιστή, μια φωνή χωρίς σώμα, να παίζει τόσο ενεργό ρόλο στην καθημερινότητα ενός ανθρώπου..; Παρόλο που δάνεισε μόνο τη φωνή της, η Scarlett Johansson ήταν λες και την έβλεπες δίπλα στον Joaquin Phoenix, τoυ οποίου η ερμηνεία ήταν αξιοπρεπέστατη. Σε μικρότερους ρόλους, η Rooney Mara (Carol), πρώην σύζυγος του Phoenix, η Amy Adams (American Hustle), φίλη του Phoenix και ο Chris Pratt (Guardians of the Galaxy), συνάδελφος του Phoenix.

Να τη δω;

Βεβαίως. Δεν είναι καθαρά ταινία επιστημονικής φαντασίας, δίνει όμως τροφή για σκέψη με πολλά μηνύματα. Δεν έχει εξωγήινους και περίεργες ακτίνες, έχει όμως ένα θαυμάσιο soundtrack που προτάθηκε και για Όσκαρ Μουσικής και Τραγουδιού (το Moon Song το λιγότερο θα σε συγκινήσει).

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.