The Prestige – 2006

Αρκετά πριν μυηθούμε στα σύγχρονα μαγικά κόλπα στην Συμμορία των Μάγων 1 και 2, εν αναμονή μάλιστα και του τρίτου μέρους σε δύο χρόνια, υπήρξε μια χρονιά, το 2006, που και να ήθελες, δεν μπορούσες να μην πέσεις πάνω σε μια τέτοια ταινία. Αν ήσουν φαν του Woody Allen, σίγουρα θα είχες ακουστά το Scoop. Αν πάλι όχι, τότε ίσως να είχες δει πιο εμπορικές επιτυχίες, που έφτασαν μέχρι τις υποψηφιότητες των Όσκαρ, όπως το The Illusionist ή το The Prestige. Ακόμα και σήμερα, όταν κάποιος σε ρωτάει αν έχει δει εκείνη την ταινία με τους μάγους, δεν ξέρεις αν εννοεί το πρώτο ή το δεύτερο. Το πιο πιθανό πάντως είναι να εννοεί το Prestige, αφού ήταν η επόμενη ταινία του Nolan μετά το πρώτο Batman, κάτι που αυτομάτως την έκανε και ένα από τα κινηματογραφικά γεγονότα εκείνης της χρονιάς.

Η Ταινία

Μετά την αναπάντεχη τροπή που παίρνει ένα μαγικό κόλπο την ώρα της παράστασης, δύο ανερχόμενοι μάγοι που συμμετείχαν στο κόλπο ως βοηθοί (Hugh Jackman, Christian Bale), ξεκινούν ο καθένας τις δικές τους παραστάσεις. Παρά τις προσπάθειες πρώην (Michael Caine) και νυν (Scarlett Johansson) συνεργατών, μεταξύ τους αναπτύσσεται αντιπαλότητα, καθώς ο ένας προσπαθεί να μάθει τα μυστικά του άλλου και να τον σαμποτάρει.

Πολλοί θεωρούν το Prestige ως την καλύτερη ταινία του Nolan. Πιθανόν να προκύπτει μια τέτοια εντύπωση, γιατί ίσως είναι πιο ‘ανθρώπινη’ σε σχέση με το Inception και το Interstellar. Οι χαρακτήρες δεν ζουν σε ένα φουτουριστικό περιβάλλον, όπου τα συναισθήματα περνούν σε δεύτερη μοίρα και γι’ αυτό έχουν εξέχουσα σημασία, όπως συμβαίνει και στις δύο αυτές ταινίες. Αντίθετα, στο Prestige βλέπουμε τους πρωταγωνιστές να γίνονται εκφραστές περισσότερων και πιο αληθινών συναισθημάτων, με αποτέλεσμα να ξετυλίγουν πολλές πλευρές του χαρακτήρα τους. Αυτό είναι και η επιτυχία της ταινίας, καθώς ο Nolan, όπως μόνο αυτός ξέρει, δεν αφήνει τον θεατή να συμπαθήσει περισσότερο ή λιγότερο έναν από τους δύο πρωταγωνιστές.

Παρά την εξαιρετική σεναριακή διασκευή και την για άλλη μια φορά υποδειγματική – και χρονικά πολυεπίπεδη – σκηνοθεσία, το Prestige απέσπασε οσκαρικές υποψηφιότητες μόνο για τις κατηγορίες Καλύτερης Φωτογραφίας και Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης. Βραβεία που αμφότερα τα κέρδισε με το σπαθί του ο Λαβύρινθος του Πάνα. Αν θα έπρεπε να ξεχωρίσουμε μία ταινία του Nolan για τις ερμηνείες, αυτή θα ήταν το Prestige (κάτι που ίσως αλλάξει μετά την προβολή της Δουνκέρκης σε λίγες μέρες), με τον Christian Bale να ξεχωρίζει. Για τον Michael Caine (Εκδίκηση με Στυλ, Interstellar) τα έχουμε πει. Ο άνθρωπος μπορεί να κάνει τα πάντα με την ίδια χαρακτηριστική άνεση, γι’ αυτό και αποτελεί μόνιμο συνεργάτη του Nolan σε κάθε του ταινία. Παρ’ όλα αυτά, δεν θα μπορούσαμε να μην κάνουμε μια αναφορά και στην πιο απρόσμενη επιλογή του καστ από τον Nolan. Ο λόγος για τον David Bowie που υποδύθηκε τον επιστήμονα Nikola Tesla, έναν καλλιτέχνη που ήταν star με όλη τη σημασία της λέξης.

Από κει και πέρα ο Hugh Jackman είχε ήδη αρχίσει να μπαίνει στο πάνθεον των υπερηρώων ως Wolverine, με το 2006 να είναι η πιο παραγωγική του ίσως χρονιά, συμμετέχοντας σε τέσσερις ταινίες από το πάνω ράφι: X-Men 3, The Prestige, Scoop και The Fountain. Ο Christian Bale είχε κάνει μεν κάποιες ταινίες ως τότε, αλλά ο Nolan τον απογείωσε με τον ρόλο του Batman που του έδωσε ένα χρόνο πριν το Prestige. Η Scarlett Johansson (Δικός της, Χαμένοι στη Μετάφραση) είχε μεν ξεκινήσει από νωρίς να πρωταγωνιστεί σε ταινίες ως παιδί-θαύμα, αλλά μια από τις πρώτες της ουσιαστικές ταινίες ήταν το Prestige. Κάτι που ισχύει και για την Rebecca Hall, για την οποία το Prestige μαζί με τον Πρωτάρη της Χρονιάς, ήταν οι πρώτες της κινηματογραφικές εμφανίσεις.

Να τη δω;

Και του Nolan να μην ήταν, θα έπρεπε να τη δεις οπωσδήποτε. Πόσο μάλλον τώρα, που ενόψει της Δουνκέρκης που βασίζεται σε ιστορικά γεγονότα, αποτελεί ίσως το καλύτερο Nolan-ικό ζέσταμα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *