Με σειρά εξαφάνισης (Kraftidioten) – 2014

kraft_posterBackground: Τα τελευταία χρόνια με έχει πιάσει μια μανία με τα αστυνομικά μυθιστορήματα του Νορβηγού Jo Nesbo. Τόσο ο ίδιος, όσο και ο ήρωας των βιβλίων του, ο ντετέκτιβ Harry Hole, έχουν γίνει παγκόσμιο φαινόμενο. Αν διαβάσεις ένα του βιβλίο, δεν ξεκολλάς, θέλεις και το επόμενο. Όταν τελείωνα το κάθε βιβλίο, το πρώτο πράγμα που σκεφτόμουν ήταν «πόσο ωραία θα ήταν να γινόταν αυτό ταινία», με πρωταγωνιστή μάλιστα τον Aaron Eckhart, που στη φαντασία μου θα ήταν ο πιο ιδανικός Harry Hole, καθώς και έχει το σουλούπι και μπορεί κάλλιστα να γίνει ένας badass αστυνομικός (κάπως όπως ο ρόλος του Two-Face στο Batman, αλλά ακόμα πιο πολύ). Κάπως έτσι μου σφηνώθηκε η ιδέα να δω και το νορβηγικό Kraftidioten. Ήθελα ίσως να δω σε εικόνα τις εξαιρετικά λεπτομερείς περιγραφές των ανθρώπων και των τοπίων της Νορβηγίας του Nesbo.

Η ταινία: Διακεκριμένος πολίτης μια μικρής πόλης (Stellan Skarsgard) μαθαίνει ότι ο γιος του πεθαίνει από υπερβολική δόση ναρκωτικών. Γνωρίζοντας ότι ο γιος του δεν έπαιρνε ναρκωτικά, πιστεύει ότι έπεσε θύμα δολοφονίας και αποφασίζει να ψάξει την αλήθεια και τους υπαίτιους, παίρνοντας ταυτόχρονα και εκδίκηση.

Η ταινία δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας. Τόσο η σκηνοθεσία, όσο και οι ερμηνείες, χωρίς να είναι κακές, περνούν μάλλον αδιάφορες. Αυτό που αξίζει και που τελικά με αποζημίωσε σε σχέση με τις αρχικές μου προσδοκίες είναι η φωτογραφία. Χωρίς να είναι επιτηδευμένη, η αγνότητα των λευκών τοπίων σου κεντρίζει το ενδιαφέρον. Αν και περιπέτεια, έχει στοιχεία μαύρης κωμωδίας, αφενός σε επίπεδο ατάκας, αφετέρου σε επίπεδο διαμόρφωσης χαρακτήρων. Ο Stellan Skarsgard, ενώ στην αρχή παίρνει το βραβείο του πολίτη της χρονιάς, στην συνέχεια τον βλέπουμε να βγαίνει ο Ράμπο από μέσα του, ρόλος που δεν συνάδει καθόλου με το παρουσιαστικό του. Αντίθετα, ο αρχηγός της σπείρας που κηνυγάει, δεν δικαιώνει καθόλου τον ρόλο του αρχηγού, καθώς άνετα μπορείς να τον συμπαθήσεις.

Αυτό που μου έκανε εντύπωση ψάχνοντας λεπτομέρειες για την ταινία, είναι το βιογραφικό του Stellan Skarsgard, ο οποίος έχει παίξει σε πολλές, μα πολλές γνωστές ταινίες, από το Amistad και το Dogville μέχρι τους Πειρατές της Καραιβικής και τους Avengers. Πέρασμα από την ταινία κάνει και Kristofer Hivju, που οι περισσότεροι τον ξέρουν πλέον ως Tormund στο Game of Thrones, καθώς και ο Bruno Ganz, του οποίου η ερμηνεία ως Αδόλφος Χίτλερ στην Πτώση έχει ήδη περάσει στην κινηματογραφική ιστορία ως μια από τις πειστικότερες ερμηνείες ever.

Να τη δω; Αν είσαι του εναλλακτικού ή αν θες να δεις κάτι διαφορετικό και να ξεφύγεις από τα συνηθισμένα, θα σου έρθει κουτί. Αλλιώς, δεν χάνεις και πολλά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.